Connect with us

Finans & Ekonomi

ALTIN EN GÜVENLİ LİMAN

 

BURAK YAŞAR

DÜNYA EKONOMİSİ SONBAHAR YAPRAKLARI GİBİ…

Küresel boyuttaki siyasi kararlar, Trump’ın ABD Başkanlığı koltuğuna oturmasıyla anormalleşmeye başladı. Bu durum dünya ekonomisini çok derinden etkiliyor. Piyasalar bir tweet’le dalgalanıp sarsılabiliyor.

Son dönemlerde dünyadaki ekonomik beklentiler hiç olmadığı kadar siyasi kararlara bağlı olarak gelişiyor… Trump’ın ABD Başkanı olmasıyla oldukça sıklaşan şantaj ve politik yönlendirmelere dünya ekonomisi keskin reaksiyonlar veriyor. ABD’nin Çin’le ticaret savaşları, Kuzey Kore görüşmeleri, İran’la yeniden yüksek gerilim içine girmesi ve ambargo kararları ekonomi çevrelerinin başını döndürüyor.

BİR TWEET’LE EKONOMİ GÜNDEMİ DEĞİŞEBİLİYOR

Trump’ın attığı bir tweet, Çin ile ABD arasında tehdit ve birbirlerini rahatsız edici mali kararlar silsilesine sebep olabiliyor. Kritik ilişkiler başka bir ülkede alınan karardan ciddi oranda etkilenebiliyor. Bütün bunların tabi sonucu olan piyasalardaki volatilite ve istikrarsızlık ise endişelerin giderek büyümesine yol açıyor.

ABD MERKEZ BANKASI’NA MÜDAHELE ETMEK!

Trump’ın Federal Reserve Bank ( ABD Merkez bankası) üzerindeki “faiz indir” baskısı da ayrıca dikkatle izlenmesi gereken diğer bir konu. Liberal düşüncenin katıksız uygulandığını düşündüğümüz ve Merkez Bankalarının anası diye tabir ettiğimiz ABD Merkez Bankası politikalarına Başkan Trump’ın müdahil olmaya çalışması dünya ekonomisinin gidişatı açısından çok önemli bir faktör. Bu noktadan sonra FED’in nasıl bir politik ve teknik duruş sergileyeceği merak ediliyor. Dünya piyasalarının FED’in tavırlarına vereceği tepki de kritik. Anlaşılacağı üzere tablo ve buna tesir eden değişkenler çok karışık.

SONBAHAR GERGİN VE HEYECANLI GEÇECEK

Sonbaharın bu gelişmelerin doğuracağı sonuçlar doğrultusunda fazlaca gergin ve bir o kadar da heyecanlı geçeceği aşikâr. Teknik olarak borsalar henüz düşüş trendine girmiş görünmüyor ama zaman, zaman kısa vadelerde ciddi kırılmalar gözleniyor. Belli bir vade gözetmeksizin hisse senedi endekslerinde temkini elden bırakmamak gerekiyor. S&P ve Dow Jones tarihi zirvelerine yakın seyrediyor.

ALTINA YATIRIM ÖNE ÇIKIYOR

Altın bu istikrarsız dönemin en önemli yatırım aracı. Kısa vadede farklı yönlerde dalgalansa da; altın uzun vadede bu belirsizlik ortamında sığınılacak en güvenli liman olarak karşımızda duruyor. ONS/Dolar fiyatı 125’lerden yükselmeye başladı. 1565’i görüp 1500 altına sarktı… Teknik görünümün bozulduğu bu hareket ile Fed kararı sonrası oluşacak tepkiyle birlikte 1-2 aylık yatay pozisyona girdiği söylenebilir.

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir