Connect with us

Finans & Ekonomi

TİM-EXİMBANK OMUZ OMUZA…

TİM Başkanı İsmail Gülle, Türk Eximbank’la imzaladıkları kaynak (yedek akçe) aktarımı protokolü için “Finansman konusundaki çalışmalara, bizzat finansmanın kendisini firmalarımıza sunmak gibi çok önemli bir hizmeti de eklemiş olduk.” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Türk Eximbank arasında 17 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan kaynak aktarımı protokolü, bir yıllık teknik ve hukuki alt yapı sürecinin ardından Sivas Kongresi’nin gerçekleştiği ve 100’üncü yılının kutlandığı tarihi binada atılan imzalarla pratiğe dönüştü. TİM Başkanı İsmail Gülle ile Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin’in parafe ettiği protokol çerçevesinde TİM’in ve ihracatçı birliklerinin kaynakları (yedek akçeleri) gerekli hallerde Türk Eximbank eliyle ihracatın finansmanı için kullanılacak.

“UZATILAN EL 10 MİSLİ KARŞILIK GÖRECEK”
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, protokol 2018’de imzalanırken, “İhracatçılarımız, Eximbank’a uzattıkları elin 10 misli kendilerine kredi olarak geleceğinin bilincindedir. Sağlam durabilmemiz için ihracat ailemizin iki önemli kuruluşunun yan yana stratejik bir projede bir araya gelmiş olmasından kıvanç duyuyorum.” değerlendirilmesinde bulunmuştu.

“İHRACATIN YÜZDE 45’İNİ EXİMBANK FİNANSA EDİYOR”
Bakan Pekcan ayrıca, “Herhangi bir sermaye sorunu yoktur, sadece sermaye artış talebimiz vardır ki ihracatçımıza daha fazla destek olabilelim. O da en kısa zamanda gerçekleştirilecek. Türkiye’deki ihracatın neredeyse yüzde 45’i Türk Eximbank tarafından finanse edilmektedir. Kur spekülasyonlarından ihracatçıların zarar görmemesi için reeskont kredisi geri ödemelerinde de bunu sabitleştirmiş bulunmaktadırlar.” demişti.

GÜLLE: “BU GURUR, TÜM İHRACATÇILARIMIZIN”
TİM Başkanı İsmail Gülle, 4 Eylül 2019’daki nihai imza töreni sonrasında şunları söyledi: “Bugüne kadar ihracatçılarımıza eğitimden pazarlamaya hedef ülke çalışmalarından strateji oluşturmaya inovasyondan markalaşmaya birçok konuda teknik destek verdik, yol gösterdik. Bugün attığımız imzayla finansman konusunda bugüne kadar yaptığımız çalışmalara bizzat finansmanın kendisini firmalarımıza sunmak gibi çok önemli bir hizmeti de eklemiş olduk. Bu gurur hepimizin, tüm ihracatçılarımızın. Bu projeye başından itibaren destek veren Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a, Türk Eximbank Genel Müdürü Sayın Enis Gültekin’e kıymetli destekleri için tüm banka çalışanları adına tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.”

YEDEK AKÇELER EXİMBANK’A
“2018 yılında yaşadığımız kur saldırılarına karşı ülkemiz tek vücut oldu. Ekonomi yönetimimizin bu duruma istinaden uygulamaya başladığı direkt kontrol politikaları, Yeni Ekonomi Programı ile başlayan süreç ve son açıklanan İVME paketi, yatırıma ve ihracata sağlanan teşviklerle ekonomimizde bozulma eğilimi gösteren fiyatlandırma alışkanlıklarını normalleştirmeye başladı.” diyen Gülle, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak bizler de; ihracatımızın, ihracatçımızın bankası olan Eximbank ile 17 Ağustos 2018’de Sayın bakanımız Ruhsar Pekcan’ın teşrifleri ile bir protokol imzaladık. Bu protokolle, TİM ve İhracatçı Birliklerimizin yedek akçelerinin, Eximbank’a tahsis edilmesi yönünde bir karar aldık. Nihayet, geçen 1 yıla yakın sürede sürecin teknik ve hukuki alt yapısı Bakanlığımızın da destekleri ile tamamlandı. Bu protokolün hayata geçirilmesi adına, Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Sivas Kongresinin 100. Yılının kutlandığı Sivas’ta, tarihi kongre binasında, kaynak aktarım imza törenimizi gerçekleştirdik.

“İHRACATÇININ TEK DERDİ ÜRETİP PAZARLAMAK OLMALI”
Eximbank’a söz konusu kaynak aktarımıyla, ihracatçılarımız finansmana erişimde bir seviye daha atlamış olacak. Yükselen rekabet koşulları, ihracatçılarımızın hedef pazarlarında, proaktif bir strateji izleyerek, pazar ve ürün yoğunlaşmasını azalmalarını gerektiriyor. Hedef pazarlarımız, müşteri profilimiz ve ihracat maliyetlerimiz farklılaştıkça, biz ihracatçıların, sadece operasyona ve yeni ürün geliştirmeye odaklanması hayati önem taşıyor. Bu yüzden finansmana erişiminin kolaylığı ihracatçıların operasyon ve üretim kabiliyetini öncelikli olarak etkiliyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana şunu söyledik: İhracatçının tek derdi üretmek ve pazarlamak olmalı. İşine giderken parayı değil, yenilikçi ürün üretmeyi düşünmeli, yeni hedef pazarlara nasıl gireceğini düşünmeli.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir