Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bugün açıkladığı İhracat Ana Planı’nda “Dünya Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nda yüzde 60, dünya ithalatında yüzde 43,7 ve Türkiye’nin ihracatında yüzde 25,2 payı olan” 17 ülke ile “makine, otomotiv, elektrik-elektronik, kimya ve gıda endüstrisi” sektörlerini hedef belirlediklerini açıkladı.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2019-2023 dönemine ait 11’inci Kalkınma Planı’nı dikkate alarak hazırlanan İhracat Ana Planı’nda 17 ülke ile 5 sektörü hedef belirlediklerini söyledi. Bakan Pekcan, plan doğrultusunda gerçekleşecek çalışmalarla Türkiye’nin yıllık ihracatını 2023’te 226,6 milyar dolara çıkaracaklarını; dünyadaki ticaret savaşları ve teknolojik dönüşümleri de yakından izleyerek bu tutarı aşmaya çabalayacaklarını kaydetti.
17 ÜLKE NEYE GÖRE BELİRLENDİ?
17 ülkenin “ABD, Brezilya, Çin, Etiyopya, Fas, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Irak, İngiltere, Japonya, Kenya, Malezya, Meksika, Özbekistan, Rusya ve Şili”, 5 sektörün ise “makine, otomotiv, elektrik-elektronik, kimya ve gıda endüstrisi” olduğunu belirten Bakan Pekcan, “Bu ülkeleri seçerken, ülkelerin Dünya Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’ndan yüzde 60 pay almasını, dünya ithalatının yüzde 43,7’sini gerçekleştirdiklerini ve ülkemiz ihracatından da yüzde 25.2 pay aldıklarını dikkate aldık. İhtisas Serbest Bölgeleri ile hedefimiz Türkiye ihracatındaki payı yüzde 3.5 olan yüksek teknolojili ürün ihracatımızı yüzde 5’lere çıkarmak.” dedi.
YÜKSEK TEKNOLOJİ YATIRIMCILARINA DAVET
Eximbank’ın yeni ürünleriyle KOBİ’lerin yüzde 75’inin desteklemeyi ve ihracatı destekleme oranının yüzde 29’a yükseltmeyi amaçladıklarını vurgulayan Pekcan, “Yüksek teknolojili yatırımcıları Türkiye’de üretime davet ediyoruz. İhracat Ana Planımızla yeni bir rota belirliyoruz. Bu rota ihracatını verimlilik, inovasyon ve dijitalleşme ile artıran bir Türkiye.” diye konuştu.
Bu arada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da tweet mesajıyla, Pekcan’ın kamuoyuna duyurduğu ihracat ana planının ülkeye, sanayicilere ve ihracatçılara hayırlı olmasını diledi.