Connect with us

Finans & Ekonomi

ABD VE ÇİN ARASINDA VERGİ DÜELLOSU

ABD Başkanı Donald Trump, bundan böyle Çin’de imal edilerek ülkesine gönderilen 250 milyar dolarlık üründen yüzde 25; 300 milyar dolarlık Çin malından da yüzde 30 oranında gümrük vergisi alacaklarını duyurdu. Çin kısa bir süre önce 75 milyar dolarlık Amerikan ürününe yeni gümrük vergileri uygulayacağını açıklamıştı.

BURAK YAŞAR

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasında gümrük vergi oranları üzerinden yürüyen ticaret savaşı giderek alevleniyor. Çin’in 75 milyar dolar tutarındaki ABD mallarına yeni gümrük vergisi uygulayacağını açıklamasından sonra ABD’nin misillemesi gecikmedi.

ABD, ÇİN’E UYGULADIĞI VERGİLERİ YÜZDE 5 ARTIRDI
ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den gelen ve Çin’in ürettiği ürünlere yönelik vergileri yüzde 5 artırdıklarını duyurdu. Yeni karara göre bundan böyle Çin’de imal edilerek ABD’ye ulaştırılan 250 milyar dolarlık ürün 25 yerine yüzde 30; 300 milyar dolar değerindeki Çin malı ürün de 10 yerine yüzde 15’le vergilendirilecek.

TRUMP: ÇİN’İN VERGİ KARARI SİYASİ
Twitter üzerinden yaptığı bilgilendirmeyle ABD’nin Çin üzerinden her yıl yüz milyarlarca dolar kayba uğradığını dile getiren ve Çin’in son vergi hamlesinin siyasi sebeplere dayandığını öne süren ABD Başkanı Trump, aralarındaki ticari ilişkinin böyle sürmesine izin vermeyeceğini belirterek şunları kaydetti: “Adil ticareti sağlamak için bu çok adaletsiz ticari ilişkiyi dengelemeliyiz. Çin, 75 milyar dolarlık Amerikan ürünlerine yeni gümrük vergileri getirmemeliydi. 1 Ekim’den başlamak üzere Çin’den gelen ve şu anda yüzde 25 gümrük vergisi uygulanan 250 milyar dolarlık ürüne yüzde 30 oranında vergi uygulamaya başlayacağız. Ayrıca hâlihazırda yüzde 10 vergi uygulanan 300 milyar dolar değerindeki Çin ürünü de 1 Eylül itibariyle yüzde 15 oranında vergilendirilmeye başlanacak. Bu konuya ilginiz için teşekkür ederim.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir