Connect with us

Gökay Genç

YAŞAM KÜLTÜRÜ ROTASI

Şehir Gürültüsünden Uzak  Birkaç Gün

Trakya’yı rakısı, şarap bağları, köftesi ve ciğeriyle sevenlerin artık bir nedeni daha var. Bu yıl 3. kez düzenlenen Trakya Fest, hem Trakyalıları hem de bölgenin konuklarını, sınırsız müzik ve eğlence ile buluşturacak.

Trakya Fest, lokasyon açısından yeşillikler içinde bir kamp alanı ve denizin tadının sonuna kadar çıkarılabileceği bir sahil vaat ediyor. 18-21 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Trakya Fest, müzikseverleri Edirne’nin Keşan ilçesinin Uzunkum Mavikum Beach‘te ağırlıyor. Bu davete hayır denir mi! Detaylı bilgi için http://trakyafest.org/

Ada Rüzgarı Çevirecek Sayfaları…

2013 yılında faaliyete başlayan Bozcaada Kitap Fuarı bu sene
kitap, müzik ve hediyelik eşya olarak 50 bin çeşitle adalıların ve adaya gelen misafirlerin karşısına çıkıyor. Birçok yayınevinin ilke kez katılımcı olacağı fuar, Bozcaadalı yazarların kitaplarına da özel yer ayırıyor.

Adanın tek dergisi Mendirek’in tüm sayıları ve dergi tarafından hazırlanan kitaplar da Bozcaada Kitap Fuarı’nda okuyucusunu
bekliyor. Derginin yazarlarından Haluk Şahin, Necati İnceoğlu, Mustafa Dermanlı, H. Can Yücel, Gürkan Vural, Nejat Hamlacıbaşı gibi isimler fuar kapsamında kitaplarını imzalayacaklar. Sezon içerisinde fuarda adalı yazarların haricinde, önemli isimlerin imza günleri ve söyleşileri de olacak. Bozcaada Kitap Fuarı, 9 Eylül’e dek açık kalacak.

Bodrum’a Bale Yakışır!

Bu yıl Ağustos’ta 17.’si düzenlenecek olan Bodrum Bale Festivali’yle yarımadalılar sanata doyacak. Ulusal ve uluslararası toplulukların sahne alacağı festival çerçevesinde 3 Ağustos’ta Frida, 6-7 Ağustos’ta Sukhusvili Ulusal Bale Topluluğu, 10 Ağustos’ta Romeo ve Juliet, 14 Ağustos’ta Scheherazade, 17-18 Ağustos’ta Karmen ve 21 Ağustos’ta Jizel’i izleyebilirsiniz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleşen festivalin biletleri satılmaya başlandı. Elinizi çabuk tutmazsanız gişeden eliniz boş dönebilirsiniz, benden söylemesi.

Dünyanın Sesleri Çanakkale’de!

Bu yıl beşinci kez düzenlenen Çanakkale Uluslararası Koro Festivali, benzersiz bir tarihi ve doğanın eşsiz güzelliklerini ses ve nefesle buluşturuyor. Koroyu ruhsal birleştirici bir güç olarak görmek mümkün. Hele ki koroyu oluşturan sesler dünyanın dört bir yanından geliyorsa.  Bu seslerle ruunuzun arınmasını istiyorsanız 2-7 Temmuz arasında yolunuzu Çanakkale’ye düşürmeye çalışın.

Şehri Terkedemeyenler Üzülmesin

Her ne kadar bugünlerde Arap turistlerin çok yoğun ilgisini çekse de Prenses Adaları, tarihi ve doğasıyla her zaman hepimiz için bir kaçış noktası olabiliyor.  Adalarda bu yıl ilk kez Kitap Günleri düzenleniyor. 30 yayınevinin katılacağı “1. Adalar Kitap Günleri”nde yazarların söyleşileri, dinletiler ve imza günleri yapılacak. Adalı yazarlar için de ayrı bir stand kurulacak. Öte yandan sosyal sorumluluk projesi kapsamında fuar çevresine kurulacak 2 adet kitap kumbarasında biriken kitaplar ilçede ya da Anadolu’da bulunan bir köy okuluna bağışlanacak. Büyükada Atatürk Meydanı’nda 29 Haziran’da başlayan etkinlik, 14 Temmuz’a kadar sürecek ve 12.00-22.00 saatleri arasında Adalar halkı ve ada ziyaretçilerine açık olacak.

Yaz En İyi, Klimalı Salonlarda Geçer Diyenlere…

Hepimizin zevkine, duygusuna, moduna hitap edebilecek Amerikan yapımı filmlerin gösterime gireceği günler yaklaşıyor.

Alexandre Aja’nın yönettiği “Ölümcül Sular”, korku sineması tutkunları için kaçmaz bir film. Filmde, Florida’da 5. kategorideki bir kasırga ile karşı karşıya kalan genç kadın, bölgedeki diğer sakinler gibi evini terk etme emrine uymaz. Kasırga yaklaşırken botuna atlayıp kayıp olan babasını aramaya çıkar. Bölgeyi sel basmaya başladığında babasını ve köpeğini bulan genç kadın için korkulması gereken tek şeyin kasırga ve seller değildir. Onları bekleyen tehlikeyi merak ediyorsanız 12 Temmuz’u bekleyeceksiniz.

“Orman Çocuğu”na imza atan Jon Favreau’nun yönettiği Aslan Kral, yavru bir aslan olan Simba’nın maceralarını konu ediyor. Ormanın kralı olan babası Mufasa’ya hayran yavru aslan Simba, sinsi amcası Scar’ın planlarından habersiz mutlu bir hayat sürmektedir. Kral olmak için kardeşini öldüren Scar, yeğeni Simba için de bir tehlikedir artık. Amcasının ihaneti ve babasının kaybı ile yıkılan Simba sürgüne gider. Zamanı geldiğinde hakkı olanı almak için geri dönecek ve amcasına yaptıklarının bedelini ödetecektir. Shakespeare’in Hamlet oyununa benzer bir hikaye olduğunu sezmişsinizdir. Simba’ya başarılı oyuncu ve müzisyen Donald Glover’ın hayat vereceği film, 19 Temmuz’da vizyona giriyor.

“Ayin” filmiyle, Sundance ve South by Southwest film festivallerinde boy gösteren ve eleştirmenler tarafından beğeniyle karşılanan Ari Aster’in korku türündeki filmi “Ritüel”, genç bir kadın ile erkek arkadaşının İsveç’te yerel bir pagan kültünün avı haline gelene kadar geçirdikleri yolculuğu anlatıyor. Filmin vizyon tarihi 26 Temmuz.

“John Wick”, “Sarışın Bomba” ve “Deadpool 2” filmlerinden tanıdığımız David Leitch’in “Hızlı ve Öfkeli (Hobbs & Shaw)”si, seriden tanıdığımız Luke Hobbs ve Deckard Shaw karakterlerine odaklanıyor. Başrollerini Dwayne Johnson ve Jason Statham’ın üstlendiği filmin vizyona giriş tarihi 2 Ağustos.

Quentin Tarantino’nun Bir Zamanlar… Hollywood’da adlı filmi 23 Ağustos’ta vizyona giriyor. Leonardo DiCaprio ve Brad Pitt hayranlarının merakla beklediği ve 1969 yazında Los Angeles’de geçen filmde, hit bir dizide oynamış bir TV aktörünün film sektörüne girmeye çalışması anlatılıyor.

Sezonun Rağbet Gören Oyunları

Televizyon ve sinemadan başarılı performanslarıyla tanıdığımız Fırat Tanış, bu kez sahneden “Fırat Tanışla Gelin Tanış Olalım” diyor. Prof.Dr. Semih Çelenk’in Yunus’u rehber edinerek yazdığı yol hikayesinde, farklı kültür ve yörelere ait 11 türkü de yer alıyor. ‘Kibirden kavgaya, servetten korkuya … tüm engeller aşılamasa, menzile varılamasa bile mühim olan yolda olmak’ değil mi? Tanış’ın tek kişilik gösterisi 16 Temmuz’da Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda saat 21.00’de başlayıp 80 dk. sürecek.

Genç oyuncu Uğur Kanbay’ın, birçok trans bireyin başına gelen olaylardan esinle, kurmaca hikayeler de ekleyerek kaleme aldığı “Eylül”, bu yıl Kanbay’a “Umut Vaadeden Oyuncu” kategorisinde birçok ödül kazandırdı. 28 yaşında trans bir kadın olan Eylül’ün tek odalı evinde maniler söyleyerek başından geçenleri anlattığı oyun, 21 Temmuz Pazar günü saat 20.00’de Kadıköy Entropi sahnede izlenebilir.

Nazım Hikmet’in ölümünün 50. yıldönümü için Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği ve Tülay Günal’la birlikte oynadığı “Yaşamaya Dair”de, başta Fazıl Say ve Zülfü Livaneli olmak üzere farklı bestecilerin Nazım şarkıları da seslendiriliyor. Ağırlıklı olarak ozanın Bursa Cezaevi’ndeki yaşamını, eşi Piraye’ye tutkusunu anlatan oyun, daha sonra sürgün yılları ve vatan hasretine odaklanarak, destansı yaşamından izlenimlerle noktalanıyor. “Yaşamaya Dair”, 25 Temmuz Perşembe günü 20.30’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde.

‘Doğru insan’ tam düğünden önce karşınıza çıkarsa ne olur dersiniz? İşte bu soruyla oyun kişilerini içinden çıkılmaz ama eğlenceli bir döngüye sürükleyen “Süit”, bir dizi komik olayı ustaca bir kurguyla sahneye taşıyor. Jest Tiyatro yapımı iki perdelik oyunu, 27 Temmuz Cumartesi günü saat 21.00’de Kadıköy Duru Tiyatro’da izleyebilirsiniz.

Açıkhava konserleri bir başkadır!

Yaz boyunca farklı mekânlarda düzenlenen pop müzik konserleri, İstanbul halkını cezbeden ve artık neredeyse gelenekselleşen konserler haline geldi. 10 Temmuz’da Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’daYalın’ı,  12 Temmuz’da Vadi Açıkhava’da Göksel’i ve IF Performance Hall Beşiktaş’ta Eda Baba’yı, 20 Temmuz’da Jolly Joker Kartal İstMarina’da Gülşen’i, 16 Ağustos’ta Mask Beach’de Mehmet Erdem’i, 27 Ağustos’ta ise ENKA Eşref Denizhan Açık Hava Tiyatrosu’nda Barış için Müzik Orkestrası’nı izleyebilirsiniz.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir