Connect with us

Finans & Ekonomi

VOLKSWAGEN’DEN TÜRKİYE’DE YATIRIM KARARI

Volkswagen (VW) Türkiye Distribütörü Doğuş Holding’in Başkanı Ferit Şahenk’in 2005’te yaptığı yatırım çağrısı sonunda karşılık buldu. VW Grubu’nun Manisa’da kuracağı otomobil fabrikasında 4-5 bin kişi çalışacak.

Otomotiv sanayinin önde gelen Alman şirketlerinden Volkswagen Grubu (VW), 1,3 milyar Euro’luk yeni yatırımını Türkiye’de hayata geçirmeye karar verdi. Bu kararda grubun CEO’su Herbert Diess’in geçtiğimiz haziran ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşme önemli ölçüde rol oynadı. Öte yandan Türkiye’nin otomotiv üretimine dönük teşvik politikası ve işçilik maliyetinin Doğu Avrupa ülkelerine nazaran daha düşük olması da kararla etkili oldu.

Volkswagen CEO’su Herbert Diess

SON 22 YILIN EN BÜYÜK OTOMOTİV YATIRIMI
Dünya devi firma, ülkemize kuracağı fabrikasında bünyesindeki Skoda ve Seat markalarının üretimini yapacak. Volkswagen’in bu projesi gerçekleştiğinde Türk otomotiv sektörünün son 22 yıldaki en büyük yatırımı olacak. Bu vesileyle uluslararası sermayenin gözü yeniden, 2002-2018 yılları arasında toplamda 154,6 milyar dolar büyüklüğünde doğrudan yatırım çeken ve normal şartlarda dört yıl seçim yaşanmayacak Türkiye’ye çevrilecek.

ÜRETİM 2022’DE BAŞLAYACAK
Skoda taleplerinin karşılanmasında zorluk çıkınca yeni fabrika kurulmasını planlamaya alan VW Yönetim Kurulu, Diess’in Ankara’daki temasları sonrasındaki toplantıda Türkiye yatırımını onayladı. Manisa’ya konuşlanacak fabrika 2022 yılında üretime başlayacak ve 4-5 bin kişi civarında istihdam sağlayacak.

Doğuş Holding Başkanı Ferit Şahenk

VW’YE İLK DAVET 2005’TE YAPILMIŞTI
VW Türkiye Distribütörü Doğuş Holding’in Başkanı Ferit Şahenk, VW’yi ilk defa 2005’teki Cenevre Otomobil Fuarı’nda yatırıma davet etmişti. Gerek Doğuş Grubu, gerekse merkezi hükümet bu çağrıyı zaman zaman yinelemişti. Arzda sıkışan ve şartları değerlendiren VW sonunda kararını olgunlaştırdı ve dümeni 50 yıllık otomotiv geçmişine ve yan sanayisine sahip olan Türkiye’ye kırdı. Türkiye’de Fiat, Renault, Mercedes-Benz, MAN, Otokar, Anadolu Isuzu, Honda, Hyundai, Temsa ve Toyota gibi pek çok firma Türkiye’de otomobilden hafif ticari araca, kamyondan otobüse kadar üretim yapıyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir