TURKTRADE Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çaycı, TİM’in verilerine göre 2018’de Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısına gerçekleştirilen 102,8 milyar dolarlık ihracatın 24,2 milyar dolarının üyeleri eliyle yapılmasının gururunu yaşadıklarını söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı” listesine giren firmalar 2018 yılında toplamda 102,8 milyar dolarlık ihracat yaptı. Bunun yüzde 23,5’ine denk gelen 24,2 milyar dolarlık bölümü, Türkiye Dış Ticaret Derneği (TURKTRADE) üyelerince gerçekleştirildi. Listenin birinci sırasındaki Ford Otomotiv ve ilk 10’daki şirketlerin 7’si TURKTRADE üyesi.
“LOKOMOTİF SEKTÖRLERİN LİDERLERİ TÜRKTRADE ÜYESİ”
TİM tarafından 2018 verilerine göre hazırlanan Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı listesini değerlendiren TURKTRADE Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çaycı, toplamdaki yüzde 23,5’lik paylarının yanı sıra; ihracatın lokomotifi pozisyonunda bulunan “otomotiv endüstrisi; demir ve demir dışı metaller; kimyevi maddeler ve mamulleri; elektrik elektronik ve hizmet; çelik; çimento cam seramik ve toprak ürünleri ile tekstil ve hammaddeleri sektörlerindeki” lider firmaların da derneklerine üye olduğunu ve bunun kendilerini gururlandırdığını söyledi.
Türkiye’nin ihracat ve ithalat politikalarının “sürdürülebilir ve katma değer üreten stratejilerle” oluşturulması hedefinde TURKTRADE’nin “ think tank rolü” üstlendiğini belirten Çaycı; ilgili kamu ve sivil toplum örgütleriyle dayanışma içinde birçok olumlu adımın atılması konusunda ciddi gayretler ortaya koydukların ifade etti.
“YERLİ SANAYİCİYE REKABET GÜCÜ DESTEĞİ SÜRECEK”
Gerek “ticaret savaşları” gerekse “büyümelerdeki yavaşlama beklentileri” sebebiyle ihracat yapmanın her geçen gün zorlaştığı konjonktürde, “üreten ve değer meydana getiren” yerli sanayinin “rekabet gücünü yükseltecek” tüm çalışmalara verdikleri desteği sürdüreceklerinin altını çizen Çaycı, “Bu amaçla Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen, Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu Koordinasyon Komitesi çalışmalarına büyük önem verdiklerini” vurguladı.
“DIŞ TİCARET OPERASYON MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ”
Çaycı, ticaretin kolaylaştırılması konusunda şunları dile getirdi: “Kurulun asil üyesi olan derneğin, tüm çalışma gruplarına uzman ekiplerle aktif olarak katıldığını, dış ticaret operasyon maliyetlerinin düşürülmesi ve hızlandırılması suretiyle ihracata mal üreten şirketlerin desteklenmesi için her kuruma düşen görevler olduğunu düşünmekteyiz. Bu süreçte dış ticarette zorunlu olmayan evrakların kaldırılması, nispi veya sabit maliyetlerin düşürülmesi, zorunlu olmayan bazı kalemlerin tamamen maliyet unsuru olmaktan çıkarılması amacıyla kamu, odalar, birlikler ve lojistik hizmet sağlayan tarafların sürece dış ticaret yapan firmalar lehine katkı sağlamalarını çok değerli bulmaktayız.”