Connect with us

Araştırma ve Raporlar

BETON BİNALAR, DOĞAL YAŞAM ÇEVRESİNE DÖNÜŞEBİLİR Mİ?

PIN Mimarlık tasarımcılarından mimar Mert Sezer, insanlığın kaliteli yaşam koşullarını hak ettiğini söylüyor. Sezer’in de hazırlayıcı ekipte yer aldığı Recombinant Projesi’yle insan ile doğanın yeniden buluşturulması amaçlanıyor.

PIN Mimarlık, Recombinant Projesi’yle; eVolo Magazine’nin bu yılki Gökdelen Yarışması’nda mansiyon ödülüne layık görüldü. Yarışmada sıra dışı ve yenilikçi fikirler ödüllendiriliyor. PIN Mimarlık, ödüllü projeyi Kalebodur ve İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden iki doktora öğrencisiyle ortaklaşa yürüttü.

Söz konusu projeyle; “malzeme bilimi” ve “moleküler biyoloji” gibi farklı disiplinler birleştirerek geleceğin sorunlara çözüm aranıyor ve insan ile doğanın yeniden buluşturulması hedefleniyor. Projenin detaylarını Turkeybuild İstanbul’da “Yeniden Kullan – Tamir Et – Yenile” başlıklı bir konuşma yapan ve ödüllü ekipte yer alan PIN Mimarlık tasarımcılarından mimar Mert Sezer’den öğrendik.

“İNSANLIK KALİTELİ YAŞAM KOŞULLARINI HAK EDİYOR”
-Recombinant Projesi’nin ana fikri nedir?
İnsanlık kaliteli yaşam koşullarını hak ediyor. Buna bağlı olarak günümüzde düşünürler, bilim adamları, ‘maker’lar, mimarlar, genç girişimciler, tasarımcılar ve şehir plancıları teknolojiyi kullanarak multidisipliner iş birliği içerisinde koşulları daha iyi hale getirmeye odaklanıyorlar.
Recombinant araştırması, yaratıcı fikirlerin multidisipliner iş birliği sayesinde bilimsel araştırmalar ve deneylerle desteklenmesi özüne dayanmaktadır. Mimarlık ve tasarım, moleküler biyoloji ve genetik, malzeme bilimi ve kimya mühendisliği, işletme ve stratejik yönetim gibi farklı dallardan araştırmacı ve tasarımcılardan oluşan bir takım ile her daldan farklı fikirleri birleştirerek yenilikçi çözüm ve ürünler hem teoride hem laboratuar ortamında deneylerle araştırıldı. Projenin birincil amacı gelecek için ileri sürülen bilimsel bir teoriyi günümüz teknolojisi ile araştırıp bir çözüm ortaya koymak oldu.

BETONUN İNSAN SAĞLIĞIYLA UYUMLU HALE GETİRİLMESİ
-Bu projeyle tam olarak yapılmak istenen nedir?
Recombinant projesi, mevcut beton binaların, biyokimyasal yöntemler ile doğal yaşam çevrelerine dönüştürülmesi sürecidir. Dönüşüm, ‘jeopolimer” köpüğü olarak adlandırılan patentli yapı malzemesinin, kodları laboratuar ortamında kurgulanmış bakteri ile birleştirilmesinin ardından beton yüzeylere üç boyutlu baskı ile enjekte edilmesiyle başlar. ‘Jeopolimer’ esaslı karışım, beton yüzeyleri insan sağlığıyla uyumlu habitata dönüştürürken, genleşerek kullanılabilir hacmi artırır. Recombinant, yeni oluşturduğu sistemle kendini bulunduğu çevreye adapte eder ve çevresiyle gelişmeye devam ederken bitkisel gelişime uygun yüzeyler oluşturur.
Yapı fuarları ve benzeri etkinliklerin rolü ve fonksiyonu için neler söyleyeceksiniz?
Piyasaya çıkan yeni ürünlerin ve yenilikçi sürdürülebilir üretim tekniklerinin, Yapı Fuarı gibi etkinlikler aracılığı ile herkesle fuar ve fuar kapsamında yapılan söyleşiler aracılığında paylaşılıyor olması hem yerel-yabancı üreticilerin kendilerini tanıtması açısından hem de kullanıcıların yenilikleri görmesi açısından çok faydalı. Sektörel faaliyetler haricinde düşünsel tartışma ortamlarını oluşturup yeni networklar kurarak paylaşım ortamını geliştirmesi günümüz disiplinler arası çalışmayı destekler nitelikte örnekler oluşturmakta.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir